Se billeder fra
1. VM
afholdt i 1977

Klik her...

VM i Sjægtesejlads 2021 i Hjarbæk


Det blev ikke i 2020 - at Hjarbæk Sjægtelaug kunne afholde det 44. Verdensmesterskab i Sjægtesejlads. I den forløbne week-end lykkedes det, at afholde det traditionsrige stævne for de klinkbyggede sjægte og deres artsfæller.

33 både var tilmeldt i de fem klasser der sejles i. Kun en enkelt norsk ”sjekte” havde fundet vejen til Hjarbæk Fjord i år. Hvad udenlandsk deltagelse angår, er arrangementet stadig ramt, af de uregelmæssigheder Corona-epidemien har ført med sig.  Sidste års stævne måtte helt aflyses, hvorfor dette års udgave af ”Sjægte VM” måtte afvikles lidt mere minimalistisk. Den største ændring var, at det store telt på Stejlepladsen ikke var opstillet. Dette til trods, gik der ingen skår i den sociale oplevelse ved stævnet – måske tværtimod! De mange frivillige gjorde en ihærdig indsats i boderne under og efter stævnet. Det var længe siden, at sjægtesejlerne rundt Limfjorden - havde haft mulighed for, at samles og få en snak om ”de klinkbyggede” - og mest af alt - en dyst på fjorden.

Til de gråhårede besætningers store glæde, var ungdommen dette år rigt repræsenteret. De sejlende FDF’ere fra Viborg, deltog med to af deres ”Megin”-joller, en glasfiberbåd konstrueret efter vikingskibenes skrogform og meget stabil at sejle. FDF’erne havde også medbragt deres hurtiggående RIB-båd der indgik i stævnets følgebådsberedskab. Besætningen på FDF’ernes Stor-Megin ”Freja” modtog præmien for ”Bedste Ungdomsbåd”.

De lokale sjægte havde debutanter blandt besætningerne. På den 14 fods sjægt ”Tjæreblomst” - der er bygget ca. 1910, var 12-årige Rasmus fra Viborg, for første med som gast. Ifølge skipper Finn Jensen er der potentiale i knægten ! På den 22 fods sjægt ”Clara” var 15-årige Oscar fra Løgstrup, for første gang skipper. Han udnyttede her sine erfaringer med sejlads i optimistjoller – med ganske godt resultat.

Vejret var til at alle sejl skulle sættes – ca. 4 meter pr. sekund kunne det blive til – men som altid er det en udfordring at udnytte vinden til fulde.

Placeringerne var som følger :

Sjægte:
14 - 16 fod. L 30 Thy, Preben Jensen, Hjarbæk
16 - 18 fod. L 46 Ostrea, Palle Nielsen, Nykøbing Mors
18 - 20 fod. L 100 Nasen, Ole Rømer, Hjarbæk
20 - 22 fod. L 91 Jonna, Leif Nielsen, Hjarbæk

Små Smakker:
B Røn Hornbech, Børge Overgård, Humlum

Ålborg Joller:
Å 80 Mary Ann, Arne Steffensen, Humlum

Åben Klasse
M 19 Freja, Asbjørn Fonseca, FDF Viborg

Ved den efterfølgende præmieoverrækkelse og spisning – i år forlagt til sjægtenes vinterhi i Kølsen, deltog 60 sejlere – de fleste ”godt brugte” efter dagens strabadser. Her uddelte Limfjordsmuseets direktør Anders Bloksgaard prisen ”Bedste Restaurering”. Det blev to Hjarbæk-sjægte der delte prisen. Dels fik Leo Simonsen fra Ulstrup ros for sin restaurering af den 18 fods sjægt ”Gudrun” - han delte rosen med Leif Nielsen fra Låstrup, der havde udført en fin restaurering af sjægten ”Jonna” på 21 fod.

Passionen for de klinkbyggede sjægte er nu ved at udmønte sig i en anerkendelse fra UNESCO. Under den norske organisation KYSTEN, har de nordiske kulturministre, anmodet om at få ”klinkbygningstraditionen” optaget som en ”immateriel verdensarv” – Hjarbæk Sjægtelaug har selvfølgelig også bidraget med, at overbevise UNESCO om, at dette er en god ide. Det tages afgørelse i foråret 2022 ved UNESCOS næste møde på Sri Lanka - om sjægtesejlernes passion bliver til verdensarv.